Yangın Kapısı

Mar 30

Yangından korunmak için neler yapılabilir ? sorusunun cevabını araştırmadan önce isterseniz hiç kimse tarafından istenilmeyen büyük ateş parçasını ve nasıl olduğu ile ilgili kısa bilgi vermeye çalışalım. Yangın günlük hayatımızda karşılaşabileceğimiz en tehlikeli durumlardan biridir. Yangın genel itibariyle kimyasal bir olaydır. Yanabilen madde ısı ve oksijen ile birleşirse teknik olarak istenilmeyen bu olay meydana geliyor. ISO Standardında yangın kısaca; kontrol altına alınamayan yanma olayı şeklinde tanımlanmaktadır. Yanıcı maddeler katı, sıvı ya da gaz hallerinde doğada bulunabilmektedir. Oksijenin havadaki oranı % 20’dir. Yanmada % 16 katı ve sıvı yangınlarında; % 12 gaz yangınlarında oksijen tüketilir. Burada olası bir olayla karşılaşırsak oksijen ve ısı olgusundan birini bu üçlüden uzaklaştırırsak kontrol dışı bu olayı sonlandırmış oluruz. Buradan sonra yangının sebeplerini de kısaca değinmek gerekirse de; 1.Yangına karşı korunma önlemlerinin olmaması 2.Tabiat olayları 3. Bilerek zarar verme 4. İstemsiz kaza türündeki olaylar 5.İhmal 6.Eğitim ve bilgi eksikliği Şeklinde tanımlanabilir.

 

 

Yangın Hakkında

Yangının büyüme hızı vakit ve ısıya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kontrol dışı bu olayı gözümüzün önünde şöyle bir canlandırdığımızda;

  • Yangın çıktıktan sonra söndürülme girişiminde bulunulmazsa sürekli artar ve büyür
  • Yangının bulunduğu ortam mevcut olduğu sürece sürer
  • Söndürücü tedbirleri hemen devreye sokmaz isek yangın büyür. Yangının hem başlangıç hem de yayılma evresinde gerekli tüm yapılması gerekenler uygulanmalıdır. Ancak temel bilinmesi gereken en önemli konu kontrol dışındaki bu olay için tüm tedbirlerin alınmasıdır. Yangınlardan korunma ile ilgili ülkemizde çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelerin başında binaların yangındın korunması hakkındaki yönetmeliktir. Bu mevzuat düzenlemeleri kontrol dışı yangın olayı için alınması gereken tedbirleri açık açık yer vermiştir. Yönetmelikte yangın güvenliği ile ilgili hemen her şeye değinilmiştir.Binaların yangından korunması ile hakkında yönetmelik 19/12.2007 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Sözkonusu yönetmelik 2009 ve 2015 yıllarında revizyona uğramıştır.  Yönetmeliğin amacına kısaca değinmek gerekirse, yönetmelikte aynen şöyle geçmektedir: “Kamu kurum ve kuruluşları,  özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaygını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul  ve esaslarını belirler” Yönetmeliğin amacı ilk yayınlandığı şekilde kalmış olup şu ana kadar herhangi bir revizyona uğramamıştır. Buradan anlaşıldığı gibi öncesinde yapılması gereken yükümlülükler vardır. Buna örnek vermek gerekirse artık yangın kapılarının standartları bulunmaktadır. Bu standartlara uygun yangın kapılarına erişmek için en kolay yöntemhttps://www.yanginkapisiistanbul.com/yöntemini kullanabilir.

İnceleyebilirsiniz: Can Güvenliğimiz İçin Yangın Kapısı Gerekli mi?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir