Yangın Kapısı

Mar 30

Yangın kapıları için litaratürde farklı şekillerde tanımlamalar yapılabilmektedir. Binalarımız, sitelerimiz, konutlarımız, işyerlerimiz, İşhanlarımız ne tür yer yapıt olursa olsun yada kaç katlı olursa olsun yangın kapısı ihtiyaçlarınızı güven yangın kapılarından sağlayabilirsiniz.

Geçenlerde müteahhit bir arkadaşımla koyu bir sohbetin içerisindeydik. Yine her zamanki gibi yapmış olduğu adeta sanat eseri niteliğindeki binalardan bahsediyordu. Ben de anlatmış olduğu hiçbir detayı kaçırmadan meraklı gözlerle onu dinliyordum. Koyu sohbetin içinden bir konu dikkatimi çekmişti. Yapmış olduğu binalarda kullanılan yangın kapılarından bahsediyordu. Bir ara bilgisayarından o binada kullandığı yangın kapısının resmini gösterdi. Ve kapının özelliklerini ve detayını öyle güzel anlatıyordu ki; yangın kapılarını neren tedarik ettiğini sordum. O da hemen güven yangın kapısının sitesini açarak gösterdi. İnanın burada her kapının teknik özellikleri görsel olarak çok güzel sunulmuş durumdaydı.

Yangın kapılarının sayısı, niteliği, boyutları ve yerleri, iş yerinin büyüklüğüne, konutun ve binanın büyüklüğüne, yapılan işin niteliğine, kullanım biçimine, acil durumda çıkarılacak ekipmana, olası durumdaki kişi sirkülasyonuna göre değişkenlik göstermektedir. Yangın kapısı kullanımı ve az önce sıralan tüm özellikler mevzuat ve standartlarda yer verilmiştir.

Yangın kapılarının, acil ve olası durumlarda insanların hızlı ve acele bir şekilde çıkışına kolay olmadır. Sözkonusu kapılar dışarıya doğru açılabilecek nitelikte olmalıdır. Kapılara ulaşan yolların öncesinde ve sonrasında herhangi bir engelin olmaması gerekir. Genellikle konutlarda rastlanılan bir durum var ki; oturan sakinler ekseriyet kullanmadığı malzemeleri yangın merdivenlerinin ve kapılarının arkasına koymaktadır. Tabi ki böyle durumlar acil olaylarda çıkış için çok büyük engel teşkil etmektedir.

 

 

Yangın Çıkışları

Önemli bir konuda normal çıkış kapıları dururken insanların yangın kapılarının olduğu tarafı çıkış kolay olması nedeniyle alışkanlık haline getirerek buraları kullanmaktadır. Bu durumdan rahatsız olan taraf da kapıların kullanımını engellemek için ya kilitlemekte ya da arka tarafından açılmayı zorlayan tedbirlere başvurmaktadır. Bu da yangın durumunda felaketlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Yönetmeliğe göre yangın kapıları kilitli ve bağlı olmaması gerekir. Bu kapılar için işaretler uygun yerlere konulmalı ve kalıcı olması sağlanmalıdır. Yönetmeliğin ilgili maddesinde  “Herhangi bir yapının içinden serbest kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenler takılamaz” şeklinde geçmektedir. Önemli diğer bir konuda kapılara giden tüm yollar uygun bir aydınlatma ile donatılmalıdır.

Sonuç olarak yangın kapılarının  montajından sonra yangın kapılarının kullanımı  da mevzuata uygun olmalıdır. Bunun için denetimler periyodik zamanlarda yapılmalıdır.

İnceleyebilirsiniz: Camlı Yangın Kapısı Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir